ANP4 apr '12 11:58Aangepast op 4 apr '12 13:11

Beurzen zetten daling voort

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen incasseerden woensdag opnieuw flinke verliezen. Beleggers waren teleurgesteld in de Amerikaanse centrale bank, die niet staat te springen om extra stimuleringsmaatregelen te nemen. Ook namen de zorgen over Spanje toe na een tegenvallende obligatieveiling.

,,De stemming is niet al te best. De bezorgdheid is weer teruggekeerd. De Fed heeft aangegeven dat we voorlopig niet op extra steun hoeven te rekenen. Ook zien we dat de Spaanse en Italiaanse rentes opdeobligatiemarkten weer oplopen na een teleurstellende obligatieveiling van Spanje'', aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,3 procent lager op 317,99 punten. De MidKap-index verloor 2,5 procent tot 531,85 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tussen 1,2 en 1,8 procent.

Spanje

Spanje moest als gevolg van de onrust over de financiële positie van het land hogere rentes bieden om nieuwe obligatieleningen aan de man te brengen dan bij voorgaande veilingen. Het land haalde in totaal 2,6 miljard euro op met drie leningen. Daarmee werd net voldaan aan de ondergrens van 2,5 miljard euro die de overheid vantevoren had gesteld.

Ook bleek dat de dienstensector in de eurozone in maart verder is gekrompen. De krimp viel daarbij iets minder sterk uit dan een maand eerder. De dienstensector in Duitsland liet in maart wel groei zien.

Federal Reserve

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) boorde dinsdagavond de hoop op extra stimulus voor de beurzen de grond in. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed bleek dat de Amerikaanse centrale bank minder geneigd is om de economie te hulp te schieten dan eerder werd aangenomen.

De markten wachten nog op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB zal naar verwachting de rente ongewijzigd laten op 1 procent. Beleggers zijn echter vooral benieuwd wat ECB-presidentMario Draghi tijdens de persbijeenkomst zal zeggen over de situatie in de eurozone.

Grootste daler

In de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM de grootste daler met een min van 3,8 procent.

In de MidKap behoorde Logica tot de grootste dalers met een verlies van 5,1 procent. De automatiseerder maakte bekend dat Benelux-directeur Seamus Keating met onmiddellijke ingang is afgetreden om zich te richten op ,,andere interesses''. Het bedrijf is nog op zoek naar een definitieve opvolger, die leiding moet gaan geven aan de Nederlandse activiteiten van Logica.

Imtech

Imtech verloor 4 procent. Het bedrijf gaf aan dat topman René van der Bruggen volgend jaar vertrekt.

De euro stond onder druk en was 1,3160 dollar waard, tegen 1,3340 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 103,35 dollar per vat en Brentoliezakte 0,4 procent tot 124,45 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen