ANP30 aug '12 10:46Aangepast op 30 aug '12 11:13

Kleinzoon oprichter wordt baas Pernod-Ricard

PARIJS (AFN) - De Franse drankengigant Pernod Ricard krijgt weer een afstammeling van zijn oprichter Paul Ricard als hoogste baas. Kleinzoon Alexandre Ricard (40) is de beoogde opvolger van topman Pierre Pringuet, die in 2015 met pensioen gaat. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

Ricard wordt tevens voorzitter van de raad van bestuur, een meer toezichthoudende functie die nu bekleed wordt door zijn tante Daniele Ricard. Zij nam het stokje over van haar eerder deze maand overleden broer, Patrick Ricard. De oprichtersfamilie heeft nog een belang van 14 procent in Pernod Ricard, na het Britse Diageo de grootste producent van sterke drank ter wereld.

Ricard werd bekend dankzij de populaire anijsdrank pastis die oprichter Paul Ricard in 1932 op de markt bracht. In 1972 fuseerde het bedrijf met concurrent Pernod. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot een wereldwijd actief concern en behoren ook bekende merken cognac (Martell), wodka (Absolut) en whiskey (Chivas Regal en Ballantine's) tot het assortiment.

Pernod Ricard boekte in het afgelopen gebroken boekjaar een omzet van 8,22 miljard euro. De nettowinst steeg, vooral dankzij een sterke vraag in Azië en de Verenigde Staten, met 10 procent tot 1,15 miljard euro. Ondanks de economische onzekerheid verwacht het concern ook dit jaar ,,solide groei'' te laten zien.

Gerelateerde artikelen