ANP23 aug '12 10:14Aangepast op 23 aug '12 11:40

Economische krimp eurozone houdt aan

LONDEN (AFN) - De economische activiteit in de eurolanden is deze maand in ongeveer hetzelfde tempo gekrompen als in juli. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Markit donderdag presenteerde.

Volgens de onderzoekers nam de krimp in de industrie af ten opzichte van de voorgaande maand. In de dienstensector ging de bedrijvigheid echter iets sterker achteruit dan in juli. De index waarmee Markit de totale bedrijvigheid in de eurolanden meet, ging in augustus van 46,5 naar 46,6. Een stand lager dan 50 wijst op krimp, een score hoger dan 50 duidt op groei.

De economische malaise krijgt volgens Markit steeds meer vat op de sterkere eurolanden. Zo zakte de index voor de Duitse economie deze maand met de vierde achtereenvolgende daling naar het laagste punt in 3 jaar tijd. De activiteit in de Franse economie nam voor de zesde achtereenvolgende maand af.

Korte termijn

Volgens economen wijzen de cijfers erop dat de economieën van de eurolanden ook in het derde kwartaal krimpen. In het afgelopen kwartaal noteerden de eurolanden gemiddeld al een economische krimp van 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

,,Een verbetering kan alleen worden verwacht als de toekomst van de eurozone er zekerder begint uit te zien'', stelde ING-econoom Julien Manceaux. ,,Dat lijkt helaas niet op korte termijn te gebeuren.''

Gerelateerde artikelen