ANP14 mei '12 14:37

Vlaamse publieke omroep op de schop

Samson en Gert zijn ook te zien op Ketnet. ANP Kippa
Samson en Gert zijn ook te zien op Ketnet. ANP Kippa

BRUSSEL (ANP) - Grote veranderingen voor de Vlaamse publieke omroep. Sinds 1 mei zendt het niet meer op twee maar op drie kanalen uit. Bovendien gooit het tweede net, Canvas, vanaf maandag 14.00 uur de programmering radicaal om. Canvas spreekt van de grootste verandering in 15 jaar.

De Vlaamse omroep heeft nu drie kanalen: Een, Canvas en Ketnet. De laatste twee zonden voorheen op hetzelfde kanaal uit, maar per 1 mei zijn de twee van elkaar gescheiden en hebben ze elk hun eigen kanaal. De splitsing is met name het gevolg van de grotere vraag naar meer kindertelevisie. Ketnet stopte voorheen om 20 uur met uitzenden en vaak werden programma's onderbroken voor sport- en nieuwsevenementen.

De programmering van Ketnet blijft dan ook volledig gericht op kinderen. Tekenfilms zijn te zien, maar ook kinderprogramma's als De Elfenheuvel en Hopla. De bekende Samson en Gert zijn ook te zien op het nieuwe kanaal dat vanaf zes uur in de ochtend tot 20.00 uur gaat uitzenden.

Actualiteiten

Canvas, dat nu elke dag vanaf 14 uur gaat uitzenden, gaat stevig leunen op nieuws en actualiteiten. Maar er is ook meer ruimte voor cultuur en series.

Elk uur komt er nieuwsuitzending en ,,brekend nieuws'' kan het reguliere schema onderbreken. Daarnaast komen er meer documentaires en topseries als Desperate Housewives. In de middag zijn bovendien de herhalingen van actualiteitenprogramma's te zien, zoals dat ook in Nederland gebeurt.

Primetime

De vooravond begint met kwaliteitsdocumentaires over natuur, wetenschap en reizen. Dit wordt gevolgd door een dagelijkse comedy. Primetime wordt gevuld met actualiteiten en programma's als Top Gear. In het weekend zijn de betere films en detectiveseries te zien.

Voor Een verandert er niets.

Ketnet

De hele operatie kost waarschijnlijk 4,14 miljoen euro, dat is het bedrag dat de Vlaamse Radio en Televisie heeft gereserveerd. Hiervan is circa 1,5 miljoen euro bedoeld om Canvas verder op te tuigen.

De meeste aanbieders in Nederland geven het extra Vlaamse kanaal door. Bij UPC is Ketnet in Nederland niet te zien bij die abonnees die kabeltelevisie hebben.

Gerelateerde artikelen