ANP20 nov '12 10:57Aangepast op 20 nov '12 16:41

Weg vrij voor overname Xstrata door Glencore

LONDEN (AFN) - De aandeelhouders van grondstoffenhandelaar Glencore en Xstrata stemden dinsdag in met de overname van het mijnbouwbedrijf. Op de vergadering van Glencore ging 99,4 procent van de stemgerechtigden akkoord, enkele uren later gaf 78,8 procent van Xstrata's aandeelhouders groen licht.

De instemming betreft alleen de overname zonder een bonuspakket van in totaal 140 miljoen pond voor topmanagers van Xstrata, bedoeld om ze bij het bedrijf te houden. Aanvankelijk was dat een voorwaarde om de overnameplannen door te zetten, maar na protesten werd de eis losgelaten.

Over het bonusplan kon nu tijdens de aandeelhoudersvergadering van Xstrata apart worden gestemd. Bijna 80 procent van de aandeelhouders wees de bonusbetalingen af.

Weerstand

Glencore betaalt 3,05 eigen aandelen per aandeel Xstrata, waarmee de transactie een waarde heeft van 31 miljard dollar. De grondstoffenhandelaar was al de grootste aandeelhouder van Xstrata met een belang van 34 procent.

Aanvankelijk bood Glencore 2,8 eigen aandelen per aandeel Xstrata, maar dat bod stuitte op weerstand. Onder meer het staatsinvesteringsfonds van Qatar, dat een belang van 12 procent heeft in Xstrata, vond het bod te laag. Vorige week stemde het fonds, dat 3,25 aandelen Glencore per aandeel Xstrata wilde, echter in met het herziene bod.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen