Commissie: prijs ABN Amro bijzonder riant
DEN HAAG (AFN) - De 16,8 miljard euro die het toenmalige kabinet heeft neergelegd voor de overname van ABN Amro en Fortis Bank Nederland, is gezien de waarde van de banken ,,bijzonder riant''. De ingreep was weliswaar ook nodig vanwege de financiële stabiliteit in Nederland, maar daar is dan wel een ,,zware prijs'' voor betaald.
Dat concludeert de parlementaire enquêtecommissie in haar woensdag gepresenteerde eindrapport. Over de overnameprijs van ABN Amro en Fortis Bank Nederland in 2008 is sindsdien veel te doen geweest. De enquêtecommissie hield in januari dit jaar extra openbare verhoren om te achterhalen of de betaalde prijs verdedigbaar is, zoals toenmalig premier Jan Peter Balkenende en toenmalig minister Wouter Bos (Financiën) volhouden.
Als het tekort aan kapitaal bij ABN Amro was meegenomen in de waardering, had de koopprijs volgens de commissie tussen de 8 en 16 miljard euro moeten liggen. Het Nederlandse kabinet ging de onderhandelingen in met het doel tussen de 12 en 20 miljard uit te komen. Volgens de enquêtecommissie was het kabinet voor de finale onderhandelingen met België niet goed geïnformeerd over de waarderingen van ABN Amro en Fortis. De commissie zegt het vreemd te vinden dat zakenbank Lazard als adviseur tijdens de openbare verhoren de schuld in de schoenen geschoven kreeg.
Geen vrijbrief
Inmiddels zijn de kosten voor ABN Amro opgelopen tot zo'n 32 miljard euro. Het belang van financiële stabiliteit is groot, erkent de commissie. ,,Dit mag echter geen vrijbrief zijn voor ongelimiteerde uitgaven van belastinggeld.''
Extra geld was er nodig nadat in november 2008 besloten was om ABN Amro en Fortis Bank Nederland samen te voegen tot één bank. De onderbouwing daarvoor rammelt, zo concludeert de enquêtecommissie. Adviseurs hebben de extra kosten wel bij het ministerie van Financiën aangeleverd, maar Bos heeft er volgens de commissie niet of nauwelijks iets over gemeld.
In het rapport schrijft de commissie verder dat het vooralsnog niet aannemelijk is dat de totale investering in ABN Amro terug zal komen.