ANP16 feb '12 07:55Aangepast op 16 feb '12 08:29

'AEX opent lager'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal donderdag lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen in navolging van de lagere slotstanden in New York. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond Griekenland.

,,De AEX opent 3 punten lager door de negatieve draai op Wall Street. De Amerikaanse openingsindicatoren wijzen ook op een voortzetting van de daling op de Amerikaanse beurzen. De berichten over een mogelijk uitstel van de noodhulp aan Griekenland tot na de verkiezingen in het land zorgt voor onzekerheid'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

In Amsterdam krijgt de beurs donderdag een stroom aan bedrijfresultaten te verwerken. Verffabrikant AkzoNobel maakte voorbeurs bekend in het vierde kwartaal van 2011 een verlies te hebben geleden van 62 miljoen euro.

Griekenland

Uitzender Randstad leed in het afgelopen kwartaal een verlies van 16,5 miljoen euro door eenmalige afschrijvingen. De groei in Europa nam daarbij af. Bank en verzekeraar SNS Reaal boekte in 2011 een winst van 87 miljoen euro. Wel schreef de financiële instelling 107 miljoen euro af op het onderdeel Zwitserleven.

Volgens de voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker zullen de eurolanden maandag een besluit nemen over de toekenning van een volgende steunpakket ter waarde van 130 miljard euro aan Griekenland. Griekenland zal op zijn beurt maandag mogelijk de details over een akkoord met de private schuldeisers, veelal banken, uit de doeken doen.

Noodsteun

In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag verliezen zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,2 procent lager. Na de sterke koersstijging van een dag eerder besloten Japanse beleggers wat winsten te nemen.

De beurzen op Wall Street sloten woensdag in mineur. De mededeling dat er maandag een besluit wordt genomen over toekenning van een tweede steunpakket aan Griekenland, kon het tij niet keren. Beleggers waren al nerveus na berichten dat de verstrekking van de noodsteun mogelijk vertraging oploopt.

Koersen

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 12.780,95 punten. De S&P 500-index daalde 0,5 procent tot 1343,23 punten en de Nasdaq leverde 0,6 procent in op 2915,83 punten.

Berichten over een mogelijk uitstel van noodhulp aan Griekenland temperde eerder op de dag al het enthousiasme op de Europese aandelenbeurzen. De AEX-index sloot 0,3 procent hoger op 322,86 punten en deMidKap-index ging 0,1 procent vooruit tot 524,18 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen beide 0,4 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,1 procent prijsgaf.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3019 dollar waard, tegen 1,3087 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 101,46 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 118,92 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen