ANP26 apr '12 08:30

Accell neemt Raleigh Cycle over

HEERENVEEN (AFN) - Fietsenfabrikant Accell Group, bekend van merken als Batavus en Sparta, neemt het fietsenmerk Raleigh Cycle over. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

De overnameprijs bedraagt circa 60 miljoen euro. Accell waardeert Raleigh op een ondernemingswaarde, inclusief schuld, van circa 78 miljoen euro. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Duitse mededingingsautoriteiten en zal waarschijnlijk eind mei plaatsvinden.

De overname draagt, aldus Accell, naar verwachting direct bij aan de winst per aandeel. Consolidatie zal plaatsvinden vanaf 25 april 2012. Accell geeft, samenhangend met de overname, 2 miljoen nieuwe aandelen uit.

Geschiedenis

Het van oorsprong Britse Raleigh heeft productie- en distributievestigingen in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada. Ook heeft Raleigh wereldwijde licentie-activiteiten en een inkoopvestiging in Taiwan. Het bedrijf telt circa 430 werknemers en draaide in 2011 een omzet van ruim 260 miljoen dollar (195 miljoen euro). Vorig jaar verkocht Raleigh ongeveer 850.000 fietsen.

Het 125 jaar oude Raleigh heeft een roemruchte geschiedenis in de wielersport. In 1980 won Joop Zoetemelk van de wielerploeg TI-Raleigh van Peter Post de Tour de France. Ook Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper, Henk Lubberding en Jan Raas maakten deel uit van de TI-Raleigh-ploeg.

Gestegen omzet

Accell meldde donderdag ook in een tussentijds handelsbericht dat de omzet in de eerste maanden van 2012 is gestegen. Dat gebeurde zowel op autonome basis als door acquisities.

,,De aanhoudend sterke vraag naar elektrische fietsen, met name in Duitsland, heeft een belangrijke rol gespeeld. De verkopen van zowel fietsonderdelen en accessoires als fitnessapparatuur namen eveneens toe'', aldus het bedrijf.

Accell blijft bij zijn verwachting voor 2012 en rekent nog steeds op een toename van de omzet en het netto operationeel resultaat ten opzichte van 2011.

Gerelateerde artikelen