ANP27 nov '12 13:43Aangepast op 27 nov '12 14:19

'Bondsdag stemt vrijdag over Griekse deal'

Wolfgang Schäuble. EPA
Wolfgang Schäuble. EPA

BERLIJN (AFN) - De Duitse Bondsdag stemt naar verwachting vrijdag over het akkoord dat de eurolanden hebben bereikt over terugdringing van de Griekse staatsschuld. Dat heeft een bron in het parlement dinsdag gezegd na overleg tussen parlementariërs van de regeringscoalitie en de oppositie.

Minister van Financiën Wolfgang Schäuble had de leden van de Bondsdag eerder tot spoed gemaand. De regering moet volgens een uitspraak van het Constitutionele Hof in Karlsruhe elke maatregel ter bestrijding van de schuldencrisis voor goedkeuring aan het parlement voorleggen.

De partijen die deel uitmaken van de centrumrechtse regeringscoalitie van bondskanselier Angela Merkel, hebben al gezegd dat zij achter de nieuwe afspraken staan. Hetzelfde geldt voor de grootste oppositiepartij, de sociaaldemocratische SPD.

Kwijtschelding

Schäuble benadrukte dinsdag dat hij ervan overtuigd is dat de verlenging van de looptijd van leningen en de verlaging van de rentes hun werk zullen doen. Kwijtschelding van een groter deel van de Griekse schuld is volgens hem op dit moment niet aan de orde.

Schäuble zei dat het voor Duitsland bezwaarlijk is schulden kwijt te schelden en tegelijk nieuwe leningen te verstrekken. Die bezwaren zouden evenwel komen te vervallen zodra Griekenland een duurzaam en structureel begrotingsoverschot heeft en dus niet langer afhankelijk is van noodkredieten.

Gerelateerde artikelen