ANP9 sep '12 13:31

Duitsers demonstreren tegen ESM

KARLSRUHE (ANP) - Honderden Duitsers hebben zaterdag bij het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe geprotesteerd tegen het Europese permanente noodfonds ESM. De demonstranten riepen het hof op het ESM te verwerpen. Woensdag maakt het hof zijn besluit over het ESM bekend.

De demonstranten zijn van mening dat het ESM de soevereiniteit van Duitsland aantast en de Duitse grondwet schendt. Ook zijn ze tegen verdere betalingen voor zwakke eurolanden. Vrijdag werd nog bekend dat een meerderheid van de Duitsers tegen het ESM is. Er zijn meerdere klachten tegen het ESM ingediend, in de hoop dat het hof die honoreert en daarmee voorkomt dat de Duitse president het ESM kan ratificeren.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei tegen Bild am Sonntag dat hij verwacht dat het grondwettelijk hof zal instemmen met het ESM. ,,We hebben bij de oprichting van het ESM er zorgvuldig op gelet dat het fonds niet tegen de grondwet in gaat. En bovendien mag je niet vergeten dat het hof tot dusver de koers van de Europese integratie nooit als ongrondwettelijk heeft beoordeeld.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen