ANP2 nov '12 17:51

Beurzen Europa sluiten hoger

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten vrijdag opnieuw winsten zien. Na de stevige koerswinsten van een dag eerder deden beleggers het wel wat kalmer aan. Het Amerikaanse banenrapport, dat sterker uitviel dan verwacht, bood enige steun aan de handel.

De AEX-index in Amsterdam sloot 2,17 punten (0,7 procent) hoger op 337,60 punten. De MidKap-index klom 1,82 punten (0,4 procent) tot 528,59 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,5 procent. Londen won 0,1 procent.

In oktober kwamen er 171.000 nieuwe banen bij in de Verenigde Staten, terwijl economen hadden gerekend op een groei van 125.000 banen. De werkloosheid steeg een fractie tot 7,9 procent. Verder kwam een meevallend cijfer naar buiten over de Amerikaanse fabrieksorders.

Air France-KLM

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 5,3 procent. Ook Philips deed het goed met een winst van 2,3 procent, net als staalfonds Aperam (plus 2,6 procent). Pakketbezorger TNT Express stond onderaan met een verlies van 1,2 procent.

In de MidKap was Brunel de sterkste stijger met een winst van 3,7 procent. De detacheerder verhoogde bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers de omzetverwachting voor dit jaar.

Vastned

Vastned was de grootste daler met een min van 2,4 procent na tegenvallende resultaten. Het winkelvastgoedfonds voorziet voor het gehele jaar een nettoresultaat dat onder de verwachting van analisten ligt. Ook keert het bedrijf minder dividend uit. Navigatiebedrijf TomTom zakte 2,2 procent.

In Parijs leverde Alcatel-Lucent 5,5 procent in. De producent van telecomapparatuur heeft voor het tweede kwartaal op rij een verlies in de boeken gezet. Beiersdorf steeg meer dan 7 procent in Frankfurt. Het Duitse cosmeticabedrijf, bekend van Nivea en Labello, verhoogde de omzetverwachting voor 2012.

De euro was 1,2842 dollar waard, tegen 1,2940 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,1 procent tot 85,22 dollar per vat. Brentolie zakte 1,7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen