ANP10 mei '12 14:37

DNB bezorgd over jonge huiseigenaren

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De financiële positie van jonge huishoudens met een gemiddeld tot hoog inkomen is kwetsbaar door de malaise op de woningmarkt. Dat stelde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.

De jongere huishoudens hebben vaak hoge hypotheken afgesloten ten opzichte van hun inkomen, spaargeld en de waarde van hun woning, constateert de centrale bank. Door de dalende huizenprijzen worden zij flink geraakt als ze hun baan verliezen, gedwongen moeten verhuizen of als de rente plotseling stijgt.

DNB voorziet nog geen einde aan de daling van de huizenprijzen. Door de economische onzekerheid wachten woningbezitters veelal met de koop van een huis totdat ze hun eigen woning hebben verkocht. Daarnaast leidt de combinatie van lage economische groei en dalende huizenprijzen eerder tot een hogere hypotheekrente dan tot een daling van de rente. Een stijgende werkloosheid kan daarnaast leiden tot een toename van de gedwongen verkopen.

De dalende huizenprijs raakt volgens DNB ook de gezondheid van financiële instellingen, zeker in combinatie met een inzakkende economie en hogere werkloosheid. De afnemende woningwaarde verlaagt de kwaliteit van de hypotheekportefeuille, die vaak als onderpand dient voor financiering. Daardoor wordt het voor hen moeilijker om aan geld te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen