ANP10 aug '12 17:06Aangepast op 10 aug '12 17:29

Grieks tekort krimpt sterker dan gedacht

ANP
ANP

ATHENE (AFN) - Het overheidstekort van Griekenland is in de eerste 7 maanden van 2012 kleiner uitgevallen dan voorspeld. Dat stelde het Griekse ministerie van Financiën vrijdag.

Het overheidstekort kwam in de periode van januari tot en met juli uit op 13,2 miljard euro. Dat was 2,8 miljard euro minder dan in dezelfde periode een jaar eerder en 1,6 miljard euro onder het beoogde doel van 14,8 miljard euro.

De Griekse regering is nog altijd in onderhandeling met zijn internationale geldschieters over de uitkering van het volgende deel van de beloofde hulpleningen. Een positief besluit daarover is afhankelijk van de nieuwe bezuinigingsmaatregelen die de Griekse overheid neemt om de komende tijd aan de voorwaarden voor de steun te kunnen voldoen.

Niet voor oktober

Het definitieve besluit wordt niet voor oktober verwacht. Om in de tussentijd niet in geldnood te komen is de Griekse overheid afhankelijk van de uitgifte van zeer kortlopende staatsleningen, die vooral door Griekse banken worden gekocht.

Volgende week geeft de overheid naar verwachting voor ruim 3 miljard euro aan obligaties met een looptijd van 3 maanden uit. Die uitgifte zou daarmee veel groter zijn dan de voorgaande veilingen van Grieks staatspapier. De vorige vergelijkbare veiling bracht een kleine maand geleden 1,6 miljard euro op, tegen 4,3 procent rente.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen