ANP14 mei '12 19:11Aangepast op 14 mei '12 20:17

Verhagen vertrouwt op btw-compensatie

VIANEN (AFN) - Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken vertrouwt erop dat de btw-verhoging in 2013 het jaar erop weer wordt gecompenseerd.

Weliswaar is nu nog niet te voorspellen welke coalitie na de Tweede Kamerverkiezingen van september aan de macht komt, maar ,,er zijn weinig partijen die blijvend koopkrachtverlies hoog in het vaandel hebben staan". Verhagen zei dat maandag bij een bijeenkomst met ondernemers uit de detailhandel in Vianen.

Verhagen onderstreepte dat de btw-verhoging van 2 procent onontkoombaar is. Ze moet zorgen dat Nederland zijn overheidsbegroting op orde krijgt en het vertrouwen houdt van de financiële markten.

Compensatie

VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie die een akkoord hebben gesloten over het extra bezuinigingspakket, willen de maatregel in 2014 compenseren via de belasting. Volgens Verhagen is zowel een verlaging van de inkomstenbelasting als een verhoging van de belastingvrije voet denkbaar.

De CDA-vicepremier toonde begrip voor de klachten van winkeliers en andere ondernemers dat de btw-verhoging slecht is voor de omzet. ,,Het is een pijnlijke maatregel. Geen enkele politicus doet dit graag.’’ Maar ook ondernemers kunnen niet blijvend te veel geld uitgeven, zei Verhagen.

Rente

Mocht Nederland op de financiële markten onder vuur komen te liggen, dan stijgt de rente die de overheid over haar leningen moet betalen. ,,Dat is nog veel meer zonde van het geld.’’

Verhagen onderstreepte dat ook alternatieve bezuinigingsmaatregelen zoals het ontslaan van ambtenaren of het verlagen van de uitkeringen, koopkracht kosten en dus tot minder bestedingen in winkels leiden. ,,Als we niets doen, merkt u er nog veel meer van, in negatieve zin.''

Gerelateerde artikelen