ANP18 mrt '12 18:51

Gauck mag presidentschap weer wat glans geven

EPA
EPA

BERLIJN (ANP) - De voormalige activist Joachim Gauck mag proberen het geschonden blazoen van het Duitse presidentschap op te poetsen. De partijloze oud-predikant werd zondag zoals verwacht gekozen door een grote meerderheid in de Bondsvergadering.

De 72-jarige Gauck volgt de verguisde christen-democraat Christian Wulff op. Die trad in februari af omdat hij wordt verdacht van corruptie.

Gauck is de elfde president sinds de oprichting van de Duitse Bondsrepubliek in 1949. Zowel de regeringspartijen CDU/CSU en FDP als de oppositiepartijen SPD en Groenen steunden zijn kandidatuur. ,,Wat een mooie zondag'', zei Gauck, nadat hij het presidentschap had aanvaard.

Vertrouwen

Behalve Gauck (991 stemmen) waren er nog twee kandidaten. De uiterst linkse partij Die Linke had Beate Klarsfeld (73) voorgedragen (126 stemmen). Ze is bekend geworden doordat zij vroegere nazi's, zoals Klaus Barbie, heeft opgespoord. De uiterst rechtse partij NPD steunde de historicus Olaf Rose. Hij kreeg slechts 3 stemmen.

Uit opiniepeilingen blijkt dat Gauck ook onder de Duitse bevolking het vertrouwen heeft. Vier op de vijf vinden hem geloofwaardig als president. Alleen zijn liefdesleven heeft tot discussie geleid. Gauck heeft een relatie met een journaliste uit Beieren, maar zijn huwelijk met Hansi, de moeder van zijn kinderen, is nooit ontbonden.

Onderdrukking

Bondskanselier Angela Merkel roemde de winst van Gauck. Ze noemde het een teken van hoe Duitsland in de twee decennia na de val van de muur is veranderd. Merkel groeide net als Gauck op in het communistische Oost-Duitsland. Gauck ondervond de onderdrukking in de toenmalige Duitse Democratische Republiek (DDR) aan den lijve. Toen hij 6 jaar oud was, werd zijn anticommunistische vader afgevoerd naar een Sovjetstrafkamp in Siberië.

Toen het Oost-Duitse regime begon af te brokkelen, werd predikant Gauck een van de voortrekkers binnen de democratiebeweging. Later zorgde hij ervoor dat het publiek toegang kreeg tot de archieven van de geheime diensten.

Gauck mag nu proberen het grotendeels ceremoniële ambt van Duits president weer wat glans te geven. Wulff (2010-2012) was al de tweede president die vroegtijdig aftrad. Diens voorganger Horst Köhler (2004-2010) was de eerste. Köhler trad af nadat hij kritiek had gekregen omdat hij zei dat Duitsland zijn economische belangen met militaire middelen mocht verdedigen. Köhlers vertrek werd in de media beschreven als slap.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen