ANP17 feb '12 09:16Aangepast op 17 feb '12 09:59

Amsterdamse beurs in de plus

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is de beurs vrijdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. De hoop dat de eurolanden akkoord gaan met een nieuw steunpakket aan Griekenland zorgde voor optimisme.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 327,16 punten. De MidKap-index steeg 0,8 procent tot 528,50 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt klommen tussen 0,3 en 1 procent. De Europese graadmeters bereikten daarmee de hoogste niveaus in meer dan 6 maanden.

Voorstellen om Griekenland alleen te voorzien van direct noodzakelijke financiering en een omvangrijker steunprogramma op de langere baan te schuiven, liggen niet langer op tafel in Brussel. Dat meldde persbureau Reuters donderdag. De eurolanden beslissen naar verwachting maandag of Griekenland in aanmerking komt voor een volgend steunpakket.

Optimistisch

In de AEX steeg Aegon 4,3 procent. De verzekeraar zag de winst in het afgelopen kwartaal met 75 procent afnemen. De reorganisatie van het bedrijf en tegenvallende beleggingen drukten zwaar op de resultaten. Topman Alex Wynaendts is echter optimistisch over het komende jaar. Het ergste deel van de schuldencrisis is volgens hem voorbij.

Vastgoedinvesteerder Corio klom 0,2 procent. Het bedrijf maakte donderdag nabeurs bekend dat het directe resultaat per aandeel in 2011 is uitgekomen op 2,91 euro, iets minder dan de gemiddelde verwachting van analisten. Olieconcern Shell was de grootste daler in de AEX met een min van 0,4 procent.

AMT

Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) verloor 3 procent. Het biotechnologiebedrijf wordt overgenomen door uniQure en de beursnotering zal worden beëindigd.

Nieuwe Steen Investments steeg 1,9 procent. Het vastgoedfonds heeft in 2011 een winst behaald van 62,7 miljoen euro. Daarin zit een eenmalige boekwinst verwerkt vanwege de fusie met VastNed Offices/Industrial.

OctoPlus

OctoPlus klom eveneens 1,9 procent. Het biotechnologiebedrijf leed in 2011 iets meer verlies dan een jaar eerder. OctoPlus verwacht wel de balans te kunnen versterken door aanvullende financiering in de eerste helft van dit jaar en voorziet een substantiële omzetgroei in 2012.

In Londen won Anglo America ruim 1 procent. De mijnbouwer heeft de winst afgelopen jaren flink zien stijgen. Dat was onder meer het gevolg van de hoge prijzen van ijzererts en steenkool. Het inkomen uit koper daalde juist.

De euro zat in de lift door de hoop op een Griekse deal en was 1,3125 dollar waard, tegen 1,3075 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 102,70 dollar per vat en Brentolie klom 0,2 procent tot 120,35 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen