ANP11 jun '12 17:33

Belgische economie bloeit op

ANP
ANP

BRUSSEL (ANP) - De Belgische economie draait dit jaar fors beter dan gedacht. De economie groeit dit jaar 0,6 procent, terwijl eerder een krimp van 0,1 procent was geraamd. De Nationale Bank van België heeft dat maandag gemeld. Voor volgend jaar verwacht de Nationale Bank zelfs een groei met 1,4 procent.

De forse verbetering komt door onverwacht goede prestaties de laatste maanden, zei bankgouverneur Luc Coene. Een van de oorzaken is de krachtige groei in Duitsland. Bovendien is de Belgische overheidsbegroting dit jaar op het goede spoor. ,,Wij kennen niet de excessen van sommige andere landen", zei Coene.

De bank waarschuwt wel dat nieuwe maatregelen nodig zijn om het begrotingstekort ook volgend jaar onder de EU-limiet te houden. Zonder maatregelen zou het tekort oplopen tot 3,1 procent. De EU eist een tekort van hooguit 3,0 procent.

Ondanks de relatief goede prestaties stijgt de werkloosheid bij de zuiderburen: van 7,2 naar 7,5 procent van de beroepsbevolking, volgend jaar zelfs 7,7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen