ANP1 jan '12 17:15

Onzeker beleggersjaar begint rustig

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Het beursjaar 2012 zal deze week in Amsterdam rustig beginnen. Terwijl op Beursplein 5, maar ook in Frankfurt en Parijs, de handelsweek gewoon op maandag aanvangt, hebben de Britten en de Amerikanen nog een extra vrije dag aan het weekend geplakt. Dat zal een richtingloze handel veroorzaken, zo denken marktvorsers.

De tergende onzekerheid over de schuldencrisis en de afzwakkende wereldeconomie zijn echter nog niet van de radar van beleggers verdwenen. Zo parkeerden Europese banken op de laatste dagen van vorig jaar keer op keer grote bedragen bij de Europese Centrale Bank, een duidelijk teken van het aanhoudend gebrek aan vertrouwen op de financiële markten.

Beleggers zullen zich tijdens de eerste handelsdagen van het jaar vooral richten op nieuwjaarstoespraken van topmensen van grote bedrijven. Daaruit willen zij een beeld krijgen van de stand van zaken bij de ondernemingen in onrustige tijden. Wat betreft bedrijfsnieuws is de agenda leeg, terwijl op macro-economisch vlak pas later in de week data op de rol staan die voor enige beweging kunnen zorgen.

Rente

Ook de rentes op de Europese obligatiemarkten zullen overigens weer scherp in de gaten worden gehouden. Europees schuldpapier werd jarenlang gezien als een van de minst risicovolle beleggingen, maar maakte het afgelopen jaar een achtbaanrit door. Dat zorgde voor druk op de huishoudboekjes van landen als Italië en Spanje.

De beurs in Amsterdam wist de laatste handelsdag van 2011 nog licht positief af te sluiten, bij een erg dunne handel omdat veel partijen hun boeken al hadden gesloten. De kleine winst op vrijdag stond in schril contrast met het dramatische beursjaar waarin de AEX circa 12 procent omlaag dook. De Midkap voor het middensegment deed het nog slechter, die kelderde ten opzichte van 2010 met maar liefst 26 procent.

Overige beurzen

In het buitenland speelden de grote economische zorgen beleggers eveneens parten. De CAC40-index in Parijs leverde 17,8 procent aan waarde in het afgelopen jaar. De DAX-index in Frankfurt ging 14,7 procent omlaag en de FTSE 100-index in Londen verloor 5,7 procent.

In New York was het beeld van dag- en jaaruitslagen wisselend. De Dow-Jonesindex eindigde vrijdag 0,6 procent lager maar wist er op jaarbasis een winst van bijna 6 procent uit te slepen. De breed samengestelde S&P 500-index zakte op dagbasis 0,4 procent en eindigde 2011 vrijwel onveranderd. Technologiebeurs Nasdaq daalde vrijdag 0,3 procent en verloor ongeveer 2 procent over het afgelopen jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen