ANP24 aug '12 14:47

Noorse politici blij met Breivikvonnis

OSLO (ANP) - Noorse politici zijn vooral blij dat de rechtszaak tegen Anders Behring Breivik vrijdag wordt afgesloten en dat de Noorse samenleving verder kan. Tegelijkertijd gaan er voorzichtige stemmen op voor andere regels voor psychiatrisch onderzoek in het rechtsproces.

,,Ik ben blij dat het vonnis staat'', stelt André Oktay Dahl. Hij is justitiewoordvoerder van de Noorse conservatieve partij Høyre, met 30 van de 169 zetels de derde partij in het Noorse parlement. Maar hij zet vraagtekens bij de rol van het psychiatrisch onderzoek tijdens het proces. Er kwamen twee tegengestelde rapporten: het ene vond Breivik wel geestesziek, het andere niet.

,,Het strafvonnis kunnen we als politici niet afdwingen, maar de regels wel'', zegt Dahl. ,,We moeten duidelijker maken hoe psychiaters hun oordeel in een rechtsgang kunnen laten gelden. Als de rechters van Breivik slechts het eerste rapport hadden gehad, was de uitkomst wellicht heel anders.''

Andere politici zijn voorzichtiger. Woordvoerders van de Arbeiderspartij, de grootste in het parlement en het landsbestuur, hopen vooral op politieke inzet om nieuwe aanslagen en rechts extremistisch handelen te voorkomen. Maar over concrete maatregelen hebben ze het niet. ,,Dat internet een voedingsbodem is voor extreme ideologieën als die van Anders Behring Breivik, vind ik wel eng'', zei partijsecretaris Raymond Johansen.

Gerelateerde artikelen