ANP21 dec '12 02:27Aangepast op 21 dec '12 05:42

Kamermeerderheid steunt Patriotmissie Turkije

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt het besluit van het kabinet om twee Patriotbatterijen naar Turkije te sturen. Alleen de PVV en SP verklaarden in de nacht van donderdag op vrijdag tegen de uitzending te zijn.

De partijen kwamen tot hun besluit na bijna 7 uur praten over het onderwerp. Het kabinet hoeft de Kamer formeel niet om toestemming te vragen voor deze missie, maar had vooraf aangegeven haar nauw bij de besluitvorming te betrekken. Daar is het kabinet volgens verscheidene oppositiepartijen niet goed in geslaagd.

De Patriots gaan op 8 januari vanuit de Eemshaven richting Turkije. In de tweede helft van die maand zullen de eenheden operationeel zijn. Met de missie gaan maximaal 360 militairen mee, maar vermoedelijk zullen het in de praktijk circa 300 zijn, liet minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie weten.

Volgens Raymond de Roon van de PVV is de inzet van Patriots niet gerechtvaardigd door de twee geweldsincidenten die er dit jaar zijn geweest tussen Syrië en Turkije. De SP verklaarde bij monde van Harry van Bommel dat de uitzending van het luchtverdedigingssysteem juist contraproductief kan werken en kan leiden tot meer geweld. We dreigen een oorlog ,,in te worden gerommeld''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen