ANP26 jan '12 13:25

Markten richten zich op Portugal

ANP
ANP

LISSABON (AFN) - Portugal zit opnieuw in de hoek waar de klappen vallen. De rente op Portugese staatsobligaties is de afgelopen 2 weken sterk opgelopen en steeds meer analisten denken dat het land net als Griekenland op zoek moet naar een verlichting van de schulden.

De rente op 5-jarige Portugese obligaties liep donderdag op tot meer dan 20 procent, tegen iets meer dan 15 procent 2 weken geleden. Het rendement op de obligaties, dat tegenovergesteld beweegt aan de waarde, is sterk gestegen sinds kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) de schulden van het land op 13 januari bestempelde als 'junk'.

Portugal heeft in tegenstelling tot Italië en Spanje niet geprofiteerd van de actie van de Europese Centrale Bank (ECB) om Europese banken van meer geld te voorzien. Mede dankzij die operatie zijn de rentes op Spaanse en Italiaanse obligaties deze maand aanzienlijk gedaald.

S&P

,,De stap van S&P was belangrijk'', zei de Britse obligatiedeskundige John Stopford tegen zakenkrant Financial Times. ,,Als een land is teruggezet naar junk is het moeilijk om snel terug te keren naar de markt, terwijl de tijd voor Portugal dringt.''

Portugal kreeg vorig jaar 78 miljard euro aan noodleningen toegezegd. Dat programma moest ervoor zorgen dat het Zuid-Europese land in 2013 weer tegen betaalbare tarieven geld kan lenen op de markt.

Een vertegenwoordiger van de Portugese werkgevers gaf woensdag aan dat Portugal in zijn ogen 30 miljard euro aan extra steun nodig heeft. De Portugese premier Pedro Passos Coelho liet eerder deze week echter nogmaals weten dat Portugal geen extra steun zal vragen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen