ANP29 nov '12 12:27

Loodsen oneens met tariefsverhoging

DEN HAAG (AFN) - De loodsen zijn het niet eens met de door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voor 2013 vastgestelde tarieven. De kartelwaakhond gaat uit van een tariefsverhoging van het loodsgeld met 2,67 procent en negeert daarmee het voorstel van de Nederlandse Loodsencorporatie (NLc) om de tarieven met 2,94 procent te verhogen.

De belangenvereniging gaat bezwaar aantekenen, zei voorzitter Eric van Dijk donderdag. Mochten NMa en loodsen in deze procedure niet tot een vergelijk komen, dan wordt de kwestie aan de rechter voorgelegd. Dat gebeurde al eerder bij vorige tariefswijzigingen.

De NMa stelt sinds een aantal jaren de loodsgeldtarieven vast op voorstel van de NLc. De kartelwaakhond kreeg die taak om te voorkomen dat het Nederlandse loodswezen misbruik maakt van zijn monopoliepositie. Plannen om marktwerking in het loodswezen te introduceren zijn op de lange baan geschoven.

In Nederland werken circa 460 loodsen die het scheepvaartverkeer van en naar de Nederlandse havens en Vlaamse havens aan de Schelde begeleiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen