ANP3 nov '12 20:04Aangepast op 3 nov '12 20:19

Vettel teruggezet naar laatste startplek

ABU DHABI (ANP) - Sebastian Vettel heeft zaterdagavond een fikse tegenslag te verwerken gekregen in zijn strijd om de wereldtitel Formule 1. De Duitse coureur van Red Bull werd enkele uren na de kwalificatietraining door de wedstrijdcommissarissen teruggezet naar de laatste startplek, omdat hij zijn auto niet - zoals de regels voorschrijven - heeft teruggereden naar de pits.

De auto's moeten altijd voldoende benzine in de tank hebben om terug te rijden naar de pits. Vettel had te weinig brandstof in de tank (en was daardoor ook lichter dan zijn concurrenten). De jury besloot hem daarom terug te zetten naar de laatste startplek. Direct nadat Vettel in zijn laatste ronde de derde tijd had genoteerd, sommeerde zijn race-engineer hem op de auto langs de kant te zetten.

,,Ik weet niet waarom ik moest stoppen'', zei de Duitser naderhand. ,,Volgens mij was er niet veel aan de hand.''

Brandstof

Dat was een misvatting. Red Bull overtrad de regels, omdat er te weinig brandstof in de tank zat. De consequenties zijn groot. Vettel werd uit de uitslag van de kwalificaties geschrapt, maar mag zondag - weliswaar vanaf de laatste plek - toch nog starten.

De wereldkampioen van 2010 en 2011 verdedigt in de laatste 3 races een voorsprong van 13 punten op de Spanjaard Fernando Alonso.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen