ANP19 nov '12 03:35

Bemanningsleden ISS terug op aarde

Malentsjenko, Williams en Hoshide (achterste rij, vlnr) bij hun aankomst in het ruimtestation in oktober (EPA).
Malentsjenko, Williams en Hoshide (achterste rij, vlnr) bij hun aankomst in het ruimtestation in oktober (EPA).

BAJKONOER (ANP) - Drie bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS zijn terug op aarde. Hun Sojoezcapsule landde in de nacht van zondag op maandag in de steppe van Kazachstan. Enkele uren eerder hadden de drie het ruimtecomplex verlaten.

De Amerikaanse Sunita Williams, de Rus Joeri Malentsjenko en de Japanner Akihiko Hoshide waren op 15 juli gelanceerd. Tijdens hun verblijf voerden ze drie ruimtewandelingen uit.

De drie ruimtevaarders worden na de landing eerst uitgebreid gecontroleerd. Daarna gaan ze naar het dichtstbijzijnde vliegveld. Williams en Hoshide gaan per vliegtuig naar Houston, Malentsjenko naar Moskou.

Williams, Malentsjenko en Hoshide waren ook de reserves voor de missie van André Kuipers. De Nederlandse astronaut was van december tot juli in de ruimte. Als Kuipers om wat voor reden dan ook niet naar de ruimte had kunnen gaan, zou Williams zijn plaats hebben ingenomen.

Een Amerikaan en twee Russen blijven achter in het ISS. Zij krijgen in december gezelschap van een Amerikaan, een Rus en een Canadees.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen