ANP11 mei '12 09:22Aangepast op 11 mei '12 09:49

AEX opent in mineur

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is vrijdag lager geopend. De andere Europese beurzen begonnen ook met verliezen. De politieke impasse in Griekenland en een verrassend verlies van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase zorgden voor een negatieve stemming.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,9 procent lager op 300,37 punten. De MidKap-index zakte 0,8 procent tot 492,60 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,7 en 1,2 procent.

De beurs in Madrid daalde 1,5 procent. De Spaanse regering zal vrijdag de hervormingsplannen voor de bankensector in het land ontvouwen. Eerder deze week werd al duidelijk dat de Spaanse banken waarschijnlijk extra reserves op moeten bouwen vanwege de malaise op de vastgoedmarkt.

Europese economie

Alle ogen zijn vrijdag ook gericht op Brussel, waar de verwachtingen voor de Europese economie voor dit jaar en volgend jaar bekend worden gemaakt. Europees commissaris Olli Rehn zal om 11.00 uur zijn zogeheten lenteprognose geven voor de hele Europese Unie en de 17 eurolanden.

JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, maakte donderdagavond bekend een handelsverlies te hebben geleden van 2 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro). Het verlies is opvallend aangeizen JP Morgan juist bekend staat als een goede manager van risico's.

Bankaandelen onder druk

De bankaandelen stonden door de onverwachte boodschap van JPMorgan onder druk. In de AEX behoorde ING tot de grootste dalers met een verlies van ruim 2 procent. In de MidKap verloor SNS Reaal bijna 2 procent.

Vastgoedbedrijf Corio was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,5 procent na bekendmaking van de kwartaalcijfers. In de MidKap verloor NSI 0,3 procent. De vastgoedinvesteerder profiteert naar eigen zeggen van de fusie met Vastned Offices/Industrial. De bezettingsgraad lag afgelopen kwartaal echter aanzienlijk lager dan een jaar eerder.

Crédit Agricole

In Parijs zakte Crédit Agricole 1,9 procent. De Franse bank heeft een groot deel van zijn winst in het afgelopen kwartaal zien verdampen door afschrijvingen op Griekse bezittingen.

De euro was 1,2920 dollar waard, tegen 1,2955 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 95,75 dollar per vat en Brentolie daalde 1,1 procent tot 111,45 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen