ANP19 jan '12 12:02

Beurzen hopen op Griekse deal

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten donderdag kleine winsten zien. De hoop op een akkoord tussen Griekenland en de banken over de afschrijving van Griekse schulden zorgde voor winsten onder de financiële fondsen.

,,We kabbelen een beetje voort op de verrassend vriendelijke stemming op Wall Street. Veel reden tot blijdschap is er echter niet. De focus is vooral gericht op de onderhandelingen in Griekenland, waar het getouwtrek met de private investeerders voortduurt. Ook is het wachten op de cijfers van grote Amerikaanse bedrijven'', aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 317,32 punten. De MidKap-index klom 1 procent tot 501,13 punten. De beurs in Parijs steeg 0,8 procent. Frankfurt won 0,2 procent en Londen kreeg er 0,3 procent bij.

Fitch

Spanje wist donderdag opnieuw meer geld op te halen dan gepland. Het Zuid-Europese land verkocht voor ruim 6,6 miljard euro aan obligaties met looptijden tussen 4 en 10 jaar. Het streefbedrag bedroeg 4,5 miljard euro. Ook Frankrijk wist met succes bijna 8 miljard euro op te halen op de obligatiemarkten.

Kredietbeoordelaar Fitch lieten weten de beoordeling van de kredietwaardigheid van zes eurolanden in de meeste gevallen met 1 a 2 stappen te verlagen. Fitch maakte eind vorig jaar bekend de situatie in België, Spanje, Slovenië, Italië, Ierland en Cyprus onder de loep te nemen.

Kwartaalresultaten

Beleggers krijgen donderdag een stroom aan kwartaalresultaten van toonaangevende bedrijven te verwerken. In de Verenigde Staten zullen grote bedrijven als Bank of America, Morgan Stanley, Google, IBM, Microsoft en Intel later op de dag de resultaten bekendmaken.

In Europa kwam het cijferseizoen ook op gang. Het Franse supermarktconcern Carrefour zag de omzet in het vierde kwartaal dalen met 0,8 procent. Carrefour waarschuwde tevens dat het resultaat over 2011 aan de lage kant van de eerder afgegeven verwachtingen uit zal komen. Het aandeel zakte in Parijs 2,4 procent.

Grootste daler

In de AEX was Ahold de grootste daler met een min van 1,1 procent na publicatie van de omzetcijfers. Het supermarktconcern zag de omzet in het belangrijke vierde kwartaal van 2011 met 4,5 procent groeien. De omzet lag een fractie onder de verwachting van analisten.

PostNL was de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 7 procent. Het pensioenfonds van het postbedrijf hoeft op dit moment niet te korten op de uitkeringen en voldoet voorlopig aan de eisen van het herstelplan.

De euro zat ook in de lift en was 1,2912 dollar waard, tegen 1,2829 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 101,47 dollar per vat en Brentolie werd 0,5 procent duurder op 111,24 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen