ANP26 dec '12 17:35

Steunplan Japan zonder limiet op obligaties

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Financiën Taro Aso is door premier Shinzo Abe gevraagd een economisch steunplan op te tuigen waarbij geen limiet is ingesteld voor de uitgifte van nieuwe staatsobligaties. Dat zei Aso, die in 2008 en 2009 zelf premier was, woensdag. De vorige Japanse regering, onder leiding van Yoshihiko Noda, stelde een limiet in van 44.000 miljard yen (388 miljard euro).

Met het nieuwe steunplan hoopt Abe de koopkracht van de Japanse huishoudens te laten stijgen en tegelijkertijd de sterke stijging van de yen te beknotten. Aso kwam tijdens zijn premierschap meerdere malen met omvangrijke steunprogramma's om de Japanse economie te beschermen tegen de effecten van de mondiale financiële crisis.

Eerder deze maand werd duidelijk dat Japan in een recessie zit. De centrale bank van het land stelde na een herziening dat de economie in het tweede kwartaal met 0,1 procent kromp, gevolgd door een flinke daling van 3,5 procent in het derde kwartaal. Economen voorzien in het vierde kwartaal gemiddeld een verdere terugval van 0,4 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen