ANP6 sep '12 12:31Aangepast op 6 sep '12 13:25

Leers blijft nee zeggen tegen kinderpardon

DEN HAAG (ANP) - ,,Toch ga ik nee zeggen, niet met het hart, maar met mijn verstand.'' Minister Gerd Leers (Asiel) gaf geen hoop toen hij donderdag de 130.000 handtekeningen in ontvangst nam die Tofik Dibi van GroenLinks had ingezameld voor een kinderpardon. Kinderen van buitenlandse afkomst die hier zijn geworteld, zouden volgens hem niet meer mogen worden weggestuurd.

,,De kinderen zijn niet verantwoordelijk, niet voor de komst hier naartoe, niet voor oorlog en geweld'', aldus Leers. Daarom valt nee zeggen hem moeilijk. Maar hij ziet maar in een middel een oplossing: het verkorten van procedures. Dan raken kinderen hier niet zo gewend en ontstaat er niet zoveel onterechte hoop.

,,Dat nee is niet persoonlijk, maar tegen een systeem dat valse hoop en onmacht uitstraalt'', benadrukt Leers. Hij vreest dat mensenhandelaren misbruik zouden maken van een kinderpardon. Daarbij hebben we in Nederland een behoorlijk asielsysteem, vindt Leers. ,,Ik snap dat mensen zeggen; we hebben het hier beter, maar dat is de afweging niet.'' Ook begrijpt hij dat er op lokaal niveau vaak veel inzet is om de kinderen in Nederland te houden. ,,Een gemeenschap wil beschermen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen