ANP3 apr '12 19:19Aangepast op 3 apr '12 20:29

Corruptie kost Grieken nog steeds miljoenen

ATHENE (AFN) - Corruptie kostte Griekenland vorig jaar nog steeds honderden miljoen euro's. Het bedrag is iets lager dan in 2010. Corruptie zit diep geworteld in de Griekse mentaliteit en de belangrijkste instellingen van het land, concludeert de organisatie Transparency International in een rapport.

Transparency International onderzocht de 'kleine' corruptie die deel uit maakt van het dagelijks leven in het land. In 2011 betaalden de Grieken in totaal zo'n 554 miljoen euro aan steekpenningen. In 2010 was dat nog 632 miljoen euro.

Het gemiddelde van de bedragen die werden betaald was ruim 1400 euro. Bij ziekenhuizen, belastingkantoren en instanties die bouwvergunningen uitgeven worden het vaakst steekpenningen gegeven. Zo zouden Grieken aan artsen voor het uitvoeren van een ingreep tussen de 100 en 30.000 euro betalen.

Corruptie belastinginspecteurs

Het ontwijken van belasting is een tweede natuur geworden. Dat zou, merkt Transparency op, niet kunnen gebeuren zonder corruptie belastinginspecteurs. Zes van de tien Grieken verwachten volgens het onderzoek niet anders dan dat ambtenaren of andere personen zich via hun functie willen verrijken.

Transparency International roept de Griekse regering op om een nieuwe start te maken en het goede voorbeeld te geven. Politici zouden openheid moeten geven over hun financiën en ook politieke partijen moeten verplicht worden transparanter te gaan werken. Daarnaast zou er werk moeten worden gemaakt van de bestrijding en vooral bestraffing van corruptie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen