ANP24 apr '12 11:36

PvdA-leider Samsom: verkiezingen in september

DEN HAAG (ANP) - De PvdA houdt niet langer vast aan verkiezingen voor de zomer en pleit nu voor een stembusgang na de zomervakanties. Daarmee is het vrijwel zeker dat de verkiezingen in september worden gehouden. Meest genoemde datum is 5 september.

PvdA-leider Diederik Samsom meldde zijn nieuwe standpunt dinsdag aan het ANP. Hij wil een gebaar maken naar de partijen die maandag fel tegen voorstellen waren voor een stembusgang op 27 juni. VVD, PvdA en SP (samen 76 zetels in de Kamer) hadden dat voorgesteld, wat tot woedende reacties leidde bij een aantal andere partijen. Nu is een Kamermeerderheid dus voor verkiezingen na de zomer.

Tegenover het ANP zegt Samsom: ,,Gisteren leidde een verschil van opvatting over wat de beste datum voor verkiezingen zou zijn, tot een afzichtelijk schouwspel. De Partij van de Arbeid is nog steeds van mening dat het verstandig en verantwoord is om verkiezingen voor de zomer te houden. Om daarmee de periode van impasse zo kort mogelijk te houden. Maar het laatste dat mijn fractie zou willen is dat we de moeilijke periode die voor ons ligt, beginnen met een valse start over de verkiezingsdatum. Laten we dus de handen ineen slaan. We houden verkiezingen begin september en vragen het demissionaire kabinet die te organiseren. Nederland moet verder. Er is al te veel tijd vermorst.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen