ANP24 aug '12 09:16Aangepast op 24 aug '12 09:53

AEX begint met verlies

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is vrijdag met verlies begonnen. Ook de andere Europese beurzen gingen omlaag. Beleggers blijven voorzichtig door de sombere economische vooruitzichten. Ook wordt gewacht op de ontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premierAntonis Samaras.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent lager op 328,66 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 507,02 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,2 en 0,4 procent.

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier spraken Griekenland donderdag streng toe voor aanvang van hun ontmoeting. De twee Europese leiders dineerden samen om de boodschap aan de Griekse premier af te stemmen. Merkel gaat vrijdag in gesprek met Samaras, die deze week een charmeoffensief houdt om uitstel te krijgen voor de afgesproken bezuinigingen en hervormingen.

Staalbedrijven onderaan

In de AEX stonden de staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam onderaan met verliezen van meer dan 3 procent. Grootste stijgers waren levensmiddelenconcernUnilever en olieconcern Shell met winsten van 0,5 procent.

In de MidKap was Vopak de grootste stijger met een winst van 2 procent. Het tankopslagbedrijf zag de nettowinst in het eerste halfjaar met 37 procent stijgen tot 169,5 miljoen euro. Volgens Vopak was in de eerste jaarhelft sprake van een gezonde vraag naar opslagdiensten. Daarnaast verwacht het bedrijf zijn winstdoelstelling voor 2013 al dit jaar te kunnen realiseren.

Grootste dalers

Bouwbedrijf Heijmans en uitzender USG People waren de grootste dalers onder de middelgrote fondsen met verliezen van 2,5 procent. BAM volgde met een min van 2,4 procent. De bouwer verloor donderdag al ruim 4 procent na tegenvallende bedrijfsresultaten.

Op de lokale markt bleef DPA Group onveranderd. De detacheerder boekte in de eerste helft van 2012 meer omzet en winst dankzij de overname van Benkis. Het bedrijf verwacht over het gehele jaar een positief resultaat te behalen.

De euro was 1,2530 dollar waard, tegen 1,2575 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 95,44 dollar per vat en Brentolie zakte 0,8 procent.

Gerelateerde artikelen