ANP27 nov '12 09:47

OM in beroep tegen vrijlating vrouw met tbs

ANP
ANP

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Utrecht komt in hoger beroep tegen de vrijlating van een 42-jarige vrouw, die in 1999 terbeschikkingstelling (tbs) kreeg opgelegd. Dat heeft een woordvoerster van het OM dinsdag gezegd.

De Utrechtse rechtbank moest haar tbs maandag opheffen op grond van een recent arrest van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De rechtbank zei er echter bij zich grote zorgen te maken over de algemene veiligheid, aangezien de behandelaars van de vrouw de kans groot achten dat zij in vrijheid gewelddadig gedrag gaat vertonen. De vrouw zit sinds 1999 vast.

Het Europese Hof heeft bepaald dat tbs maximaal 4 jaar mag duren, tenzij iemand is veroordeeld voor een geweldsdelict. De 42-jarige vrouw bedreigde mensen met een gaspistool, maar is niet veroordeeld voor geweld. Omdat 'geweld' niet voorkomt in haar vonnis, kon de rechtbank volgens een woordvoerder niet anders dan de tbs opheffen.

Nu het OM hoger beroep gaat instellen, komt de vrouw niet vrij totdat het gerechtshof een uitspraak heeft gedaan in haar zaak.

Gerelateerde artikelen