ANP12 aug '12 10:25

Veel doden en schade door aardbeving Iran

EPA
EPA

TABRIZ (ANP) - Twee krachtige aardbevingen hebben zaterdag circa 600 dorpen in het noordwesten van Iran getroffen. Daarbij zijn 227 doden gevallen en zijn circa 1380 mensen verwond, meldde de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken zondag.

Reddingswerkers zochten tot zondag naar overlevenden in het puin. Die acties zijn nu afgerond, zei minister Moustafa Mohammad-Najjar. Hij zei dat hulpverleners zich nu richten op de noden van de overlevenden.

Zes dorpen zijn volledig verwoest. In circa 60 dorpen is ruim de helft van de gebouwen ingestort, meldden media in Iran. Foto's op nieuwssites tonen vele lijken op de vloer van een mortuarium in de stad Ahar. Artsen verzorgen de gewonden in de open lucht, ondanks het vele stof. De Rode Halve Maan, een zusterorganisatie van het Rode Kruis, heeft een sportstadion ingericht voor de ontheemden. Buurland Turkije heeft ook hulp aangeboden.

De eerste beving vlakbij de stad Tabriz had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Elf minuten later deed zich nabij een tweede beving voor, met een kracht van 6,3. Duizenden mensen vluchtten uit hun huizen en brachten de nacht door in de buitenlucht uit angst voor naschokken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen