ANP14 dec '12 11:18

Fitch handhaaft ratings Nederlandse banken

EPA
EPA

LONDEN (AFN) - Fitch handhaaft zijn ratings voor de Nederlandse banken en de vooruitzichten blijven stabiel. Maar de kredietbeoordelaar stelt in een vrijdag uitgebracht rapport wel dat er sprake is van ,,uitdagende tijden'' in 2013 voor de vier grootste Nederlandse banken: ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Bank.

De stabiele vooruitzichten hebben bij vooral ING en ABN Amro te maken met de grote kans dat de Nederlandse staat te hulp schiet als de banken in de problemen komen. Voor SNS geldt dat in iets mindere mate. De beoordeling van Rabobank is volgens Fitch gebaseerd op het zelfstandige voortbestaan van de bank.

ING en ABN Amro hebben bij Fitch een A+ status, Rabobank heeft een AA en SNS Bank een BBB+.

Negatief

Een verlaging van de kredietstatus van Nederland of een verlaagde bereidheid bij de Staat om ING, ABN Amro en SNS te hulp te schieten, zou volgens Fitch negatief zijn voor hun waardering. Fitch houdt bovendien de politieke discussies scherp in de gaten over de verschuiving van risico's van belastingbetalers naar aandeelhouders en crediteuren. ,,Er is duidelijk een intentie in de ontwikkelde markten om de afhankelijkheid van de Staat te reduceren op middellange termijn.''

Branchegenoot Moody's bracht eerder deze week ook een rapport uit over de Nederlandse banken. Moody's gaf daarin aan dat de vooruitzichten voor de Nederlandse bankensector negatief blijven. Standard & Poor's verlaagde vorige maand de ratings van Rabobank, ABN Amro, Van Lanschot en SNS Reaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen