ANP4 mei '12 07:44Aangepast op 4 mei '12 11:10

Moeilijk kwartaal voor Air France-KLM

ANP
ANP

PARIJS (AFN) - Hoge brandstofkosten en een daling van het vrachtvervoer wogen in het eerste kwartaal van dit jaar zwaar op Air France-KLM. De luchtvaartonderneming sprak vrijdag, bij het bekendmaken van de cijfers over de eerste drie maanden, van een ,,moeilijk kwartaal''.

De omzet steeg met 6 procent tot 5,6 miljard euro, maar het nettoresultaat daalde tot een verlies van 368 miljoen euro. Het passagiersvervoer ging weliswaar met 5,5 procent omhoog, waarbij de bezettingsgraad toenam tot ruim 81 procent, maar dat was niet voldoende om de gestegen brandstofkosten te compenseren, meldde KLM. Deze kosten gingen met bijna 18 procent omhoog.

Daarnaast leed het vrachtvervoer onder het teruglopen van de wereldhandel. Het transport ging met 6,1 procent achteruit, waarbij de bezettingsgraad met bijna 3 procentpunt afnam tot 64,9 procent.

Doelstellingen

Ondanks de moeilijke tijden handhaaft Air France-KLM de doelstellingen voor 2012. Daarbij gaat het onder meer om het terugbrengen van kosten en het handhaven van de schuld op maximaal 6,5 miljard euro. De onderneming voert onderhandelingen over de brandstofprijs en verwacht de economische doelmatigheid de komende twee jaar sterk te kunnen verbeteren.

Het operationeel resultaat zal in de eerste zes maanden van dit jaar nog onder het niveau van vorig jaar liggen, verwacht Air France-KLM. In 2011 ging het om een verlies van 548 miljoen euro. In de tweede helft van het jaar zullen echter de eerste positieve effecten van het 'Transform 2015'-programma voelbaar worden, denkt de onderneming.

Transform 2015

De eerste fase van dat herstructureringsprogramma is afgerond. Air France-KLM voert onderhandelingen met de bonden over de verdere uitvoering van Transform 2015.

Financieel directeur Philippe Calavia liet vrijdag weten dat het bedrijf van plan is de afspraken over arbeidsvoorwaarden drastisch te veranderen en zei te hopen daarover eind juni een deal met de bonden te kunnen sluiten. Volgens Calavia zullen de presidentsverkiezingen komende zondag niets veranderen aan dit voornemen van de onderneming. Een nieuwe Franse regering zal de noodzaak tot radicale veranderingen begrijpen, aldus Calavia.

De financiële topman bevestigde ook dat Air France-KLM niet van plan is om extra kapitaal op te halen op de financiële markten. De onderneming zoekt het eerder in kostenreducties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen