ANP31 okt '12 11:48

Beurzen voorzichtig optimistisch

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Meevallende kwartaalcijfers van Air France-KLM, Lufthansa en Total zorgden voor enig optimisme. Beleggers bleven wel voorzichtig in afwachting van de opening van de Amerikaanse beurzen, die 2 dagen gesloten bleven vanwege orkaan Sandy.

,,Per saldo ligt de markt er wat beter bij. Misschien dat we murw geslagen zijn door alle ellende of we beginnen daadwerkelijk wat licht aan het einde van de tunnel te zien. In Amsterdam vielen de cijfers van Arcelor tegen, terwijl KLM met betere resultaten kwam. Voor de rest is het vooral uitkijken naar hoe Wall Street gaat openen nadat de beurzen daar 2 dagen dicht zijn geweest", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 333,60 punten. De MidKap-index won 0,3 procent tot 524,88 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,7 en 0,3 procent. Londen zakte 0,1 procent. Zware koersverliezen van de Britse bank Barclays en oliebedrijf BG Group, die met tegenvallende resultaten kwamen, wogen op de Londense hoofdindex.

Sterkste stijger

Air France-KLM was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 7,5 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft een bevredigend kwartaal achter de rug, mede dankzij herstructureringsmaatregelen en gunstige wisselkoerseffecten. Alleen bij de vrachttak verslechterden de resultaten. De verwachting voor de tweede helft van het jaar bleef gehandhaafd.

Ook concurrent Lufthansa deed in Frankfurt goede zaken na beter dan verwachte kwartaalresultaten. Het aandeel van de Duitse luchtvaartmaatschappij klom 6,7 procent.

ArcelorMittal

Grootste verliezer in de AEX was ArcelorMittal met een min van 4,4 procent. Het grootste staalbedrijf ter wereld leed in het derde kwartaal meer verlies dan verwacht. Ook wil het concern het jaarlijkse dividend vanaf 2013 fors verlagen.

In Parijs won Total 1,3 procent. Het Franse olieconcern zag de kwartaalwinst met 20 procent stijgen dankzij een sterke winstgroei bij de raffinaderij-activiteiten.

De euro was 1,3010 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 86,43 dollar per vat en Brentolie 0,6 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen