ANP28 dec '12 09:25Aangepast op 28 dec '12 09:41

Kleine winsten op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn vrijdag, de laatste volledige handelsdag van 2012, met bescheiden winsten aan de handel begonnen. Alle ogen zijn gericht op Washington. Daar komen later op vrijdag alle kopstukken van de regering, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden bij elkaar in een nieuwe poging de zogenoemde fiscal cliff af te wenden.

De AEX-index stond bijna een half uur na de opening 0,2 procent hoger op 345,30 punten. De MidKap-index noteerde 0,1 procent hoger op 537,23 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden 0,1 procent hoger. De FTSE in Londen noteerde 0,3 procent in de plus.

Kort voor de opening van de beurzen werd bekend dat de Franse economie in het derde kwartaal iets minder hard is gegroeid dan eerder werd aangenomen. Uit een nieuwe schatting van het Franse statistiekbureau bleek dat de op een na grootste economie van Europa met 0,1 procent is gegroeid. Eerder werd een vooruitgang gemeld van 0,2 procent.

Stille handelsdag

Vrijdag is de laatste volledige handelsdag in Europa. Maandag sluiten de beurzen al in de middag. De beurzen in Frankfurt blijven maandag de hele dag gesloten. Vrijdag liggen de volumes naar verwachting al laag. ,,Het wordt een stille handelsdag. Iedereen is klaar met dit jaar, dat wel in stijl wordt afgesloten met hoogtepunten in maanden of jaren'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Nieuws van bedrijven was er donderdag en vrijdag nauwelijks. Donderdag werd wel bekend dat bij Ziggo twee commisarissen vertrekken. Daarover waren al eerder afspraken gemaakt. Paul Best en Caspar Berendsen waren commissaris namens de investeringsmaatschappijen Warbug Pincus en Cinven, die Ziggo eerder dit jaar naar de beurs brachten. Bij de beursgang werd afgesproken dat de investeerders hun belangen zouden afbouwen tot onder de 20 procent en hun commissarissen zouden terugtrekken. Ziggo noteerde vrijdag 0,2 procent lager op 24,88 euro.

De euro was vrijdag 1,3225 dollar waard, evenveel als bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag. Een vat lichte Amerikaanse olie kostte 91,27 dollar, een stijging van 0,4 procent. Brentolie werd eveneens 0,4 procent duurder en stond op een prijs van 111,21 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen