ANP5 apr '12 09:21Aangepast op 5 apr '12 09:47

AEX opent met winst

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs is donderdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten. Koopjesjagers stapten voorzichtig weer in de markt na de forse koersafstraffingvan een dag eerder. Beleggers maken zich ook op voor een lang Paasweekend.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 315,08 punten. De MidKap-index klom 0,7 procent tot 529,33 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent.

Beleggers wachten nog op het rentebesluit van de Bank of England en de wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten. De markten kijken echter vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag wordt vrijgegeven. De Amerikaanse en Europese aandelenmarkten zijn dan echter gesloten. Beleggers kunnen dus pas na Pasen reageren op het banencijfer.

ING

In de AEX was bank en verzekeraar ING de grootste stijger met een winst van 2 procent. Grootste daler was supermarktconcern Ahold met een verlies van 0,3 procent. Volgens marktonderzoeker GfK hebben supermarkten in Nederland in maart samen 0,7 procent meer omzet behaald. Consumenten gaven gemiddeld wel een fractie minder uit. De omzet per kassabon daalde van 21,72 euro naar 21,57 euro.

Olieconcen Shell daalde 0,1 procent. PetroChina praat met Shell en Hess Corp over de winning van olie uit rotslagen in het Santanghu-bassin in het noordwesten van China. Volgens China National Petroleum Corp, het moederbedrijf van PetroChina, overleggen de partijen nog over hoe de werkzaamheden moeten worden verdeeld en welke doelstellingen moeten worden gerealiseerd in de exploratieperiode.

USG People

In de MidKap voerde uitzender USG People de stijgers aan met een plus van 2,4 procent. Ingenieursbureau Arcadis was de enige daler met een min van 0,2 procent.

Internetdienstverlener Docdata verloor 6,8 procent na een adviesverlaging door SNS Securities. Volgens SNS krijgt Docdata meer te kampen met tegenwind. Klanten als Zalando en V&D gaan bepaalde diensten die het bedrijf nu nog verleent zelf in handen nemen.

De euro was 1,3140 dollar waard, tegen 1,3130 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 102,08 dollar per vat en Brentolie klom 0,7 procent tot 123,14 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen