ANP27 apr '12 09:21

Banken noemen bankenbelasting slecht idee

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt de verdubbeling van de bankenbelasting naar 600 miljoen euro ,,een slecht idee’’. Een woordvoerder heeft dat vrijdag gezegd. Volgens hem is de maatregel onrechtvaardig en schadelijk voor de economie.

De coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie heeft in haar begrotingsakkoord van donderdag een heffing van 600 miljoen voor banken opgenomen. Eerder wilde het kabinet Rutte al een heffing van 300 miljoen. Ook daar was de NVB niet blij mee, al sprak voorzitter Boele Staal enkele weken terug van ,,een voldongen feit’’. Topman Piet Moerland van de Rabobank drong er deze week op aan helemaal geen bankenbelasting te introduceren.

Volgens de banken leidt de heffing ertoe dat er minder makkelijk geld uitgeleend wordt aan burgers en bedrijven. De economie loopt daardoor flinke schade op, zeggen ze.

De NVB dringt er bij politiek op aan om een advies van De Nederlandsche Bank (DNB) af te wachten over de bankenbelasting. De Tweede Kamer dreigde aanvankelijk deze belasting op te trekken naar 1 miljard euro, met steun van onder meer de PVV en de SP. Een stemming over dit plan werd donderdag uitgesteld in afwachting van een DNB-advies hierover. Enkele uren later werd bekend dat de coalitie van vijf partijen een bankenheffing van 600 miljoen wil.

Gerelateerde artikelen