ANP30 aug '12 21:19Aangepast op 30 aug '12 21:51

ECB wil rol IMF bij opkopen obligaties

POTSDAM (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) wil alleen staatsobligaties van noodlijdende lidstaten opkopen als die landen er zelf om vragen. Ook moet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij dergelijke transacties betrokken worden. Dat zei ECB-bestuurder Jörg Asmussen donderdag.

Volgens Asmussen, een van de beleidsmakers van de ECB, kan op die manier gegarandeerd worden dat de betreffende landen in ruil voor de steun stevige bezuinigingen doorvoeren.

,,In mijn optiek betekent dit dat het IMF betrokken is bij het opstellen van economische hervormingen. Het IMF beschikt over unieke kennis en heeft een groot overwicht als externe wetshandhaver in dit soort zaken'', aldus Asmussen.

Spaanse hulpaanvraag

Aanhoudende geruchten over een op handen zijnde Spaanse hulpaanvraag noopten het IMF er donderdag toe te herhalen dat het instituut geen onderhandelingen voert met Madrid. De Spaanse premier Mariano Rajoy zei eerder deze maand te wachten op meer informatie over het opkoopprogramma van de ECB voordat hij besluit om al dan niet steun te vragen.

ECB-president Mario Draghi zal naar verwachting bij de volgende vergadering van de centrale bank, op 6 september, ingaan op de voorwaarden om in te grijpen op de obligatiemarkt. Draghi heeft, evenals Asmussen, herhaaldelijk gezegd dat hulpbehoevende landen eerst bij de noodfondsen EFSF en ESM aan moeten kloppen voordat ze zich tot de ECB wenden.

Gerelateerde artikelen