ANP26 jan '12 13:37Aangepast op 26 jan '12 14:24

Nadal via Federer naar finale Australian Open

EPA
EPA

MELBOURNE (ANP) - De Spaanse tennisser Rafael Nadal heeft donderdag als eerste de finale van de Australian Open bereikt. De nummer 2 van de wereld rekende in de halve finale af met zijn Zwitserse rivaal Roger Federer: 6-7 (5) 6-2 7-6 (5) 6-4. Nadal treft zondag in de eindstrijd de winnaar van de partij tussen titelverdediger Novak Djokovic en Andy Murray. Die halve finale wordt vrijdag gespeeld.

Nadal (25) won de Australian Open in 2009, Federer (30) was al vier keer de beste op het grandslamtoernooi in Melbourne. De Spanjaard kan zondag zijn 11e grandslamtitel veroveren, Federer blijft voorlopig staan op het recordaantal van 16. Van de tien onderlinge ontmoetingen op de grandslams heeft Nadal er nu acht gewonnen, waaronder de finale in Melbourne van 2009.

,,Het is een droom om weer in de finale te staan'', zei Nadal. ,,Het was een eer om weer tegen Roger te spelen, we maakten er een fantastische partij van.''

Gemiste kans

De Zwitser voerde in de eerste set de boventoon, maar raakte het initiatief daarna kwijt aan Nadal. Federer had in de vierde set, bij een 4-3-voorsprong, de kans Nadal te breken. De nummer 3 van de wereld liet die echter liggen en leverde in de volgende game zelf zijn service in. Nadal besliste de partij daarna met zijn tweede matchpoint. De partij duurde 3 uur en 42 minuten.

De 'eeuwige' rivalen maakten er een boeiende partij van in de Rod Laver Arena, met fraaie rally's en breekkansen over en weer. Nadal benutte er 6 van de 16, Federer 3 van de 10. De Zwitser, die twee breakpoints liet liggen in de laatste game, maakte voor zijn doen behoorlijk wat onnodige fouten: 63 tegenover 34 van Nadal.

De tennisser van Mallorca bereikte voor het vierde grandslamtoernooi op rij de finale. Hij won Roland Garros en moest daarna op Wimbledon en de US Open in de finale buigen voor Djokovic, de aanvoerder van de wereldranglijst. Mogelijk krijgt Nadal zondag een nieuwe kans tegen de Serviër.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen