ANP11 mei '12 22:51

Miljardenverlies JPMorgan drukt Wall Street

NEW YORK (AFN) - De beurzen in New York sloten vrijdag overwegend in het rood. De financiële fondsen hadden flink last van een onverwacht handelsverlies van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase. Een goed cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen bood onvoldoende tegenwicht.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 34,44 punten (0,3 procent) lager op 12.820,60 punten. De S&P 500 daalde 4,60 punten (0,3 procent) tot 1353,39 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom een fractie tot 2933,82 punten. Het aandeel JPMorgan Chase zakte 9,3 procent. De bank heeft een handelsverlies geleden van 2 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro). Dat kwam onder meer door een mislukte strategie voor risicovolle investeringen. Topman Jamie Dimon bood zijn excuses aan voor de ,,zware en domme fouten'' die zijn gemaakt.

De andere financiële fondsen op Wall Street stonden onder druk door het slechte nieuws rond JPMorgan Chase. Zo verloor Goldman Sachs 3,9 procent, Morgan Stanley daalde 4,2 procent en Citigroup ging 4,2 procent omlaag. Bank of America sloot 2 procent in de min.

Opnieuw mislukt

Verder werd bekend dat de politieke onderhandelingen in Griekenland opnieuw zijn mislukt. Dat zorgde op de achtergrond voor nieuwe zorgen over de Europese schuldencrisis.

De Universiteit van Michigan maakte bekend dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in mei naar het hoogste punt is gestegen sinds januari 2008. Volgens de onderzoekers zijn Amerikanen positiever geworden over de banenmarkt. Wel zijn Amerikanen nog steeds pessimistisch over hun financiële situatie.

Energiekosten

De producentenprijzen in de VS gingen in april onverwacht omlaag op maandbasis. Dat kwam door een forse daling van de energiekosten. Dat nam de zorgen over de inflatie in de VS weg en biedt de Federal Reserve meer bewegingsruimte om de Amerikaanse economie verder te helpen.

De Amerikaanse producent van grafische computerkaarten Nvidia klom 6,4 procent. De omzetcijfers en de verwachtingen waren beter dan verwacht. Farmaciebedrijf Arena sprong 74 procent omhoog na goedkeuring van zijn nieuwe medicijn tegen ernstig overgewicht door de Amerikaanse overheid.

De euro was 1,2920 dollar waard, tegen 1,2932 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 95,76 dollar per vat en Brentolie daalde 0,6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen