ANP7 feb '12 10:58Aangepast op 7 feb '12 11:36

Standard Life tegen fusie Glencore en Xstrata

LONDEN (AFN) - De Britse vermogensbeheerder Standard Life Investments is van plan tegen de voorgestelde fusie van mijnbouwer Xstrata en grondstoffenhandelaar Glencore te stemmen. De samensmelting, waarmee 90 miljard dollar (68,4 miljard euro) is gemoeid, is een ,,duidelijke onderwaardering van Xstrata'', aldus het bedrijf dinsdag.

Glencore maakte dinsdagochtend bekend 2,8 nieuwe aandelen uit te geven per aandeel Xstrata. Standard Life Investments bezit 63,6 miljoen aandelen Xstrata en is daarmee de op drie na grootste aandeelhouder van het Brits-Zwitserse mijnbouwconcern.

Volgens David Cumming van Standard Life Investments is er wat voor de fusie te zeggen, maar houdt de voorgestelde ruilverhouding geen rekening met de eigendommen van Xstrata en de toekomstige winstontwikkeling bij dat bedrijf. ,,Het is dan ook onze intentie om tegen het voorstel te stemmen, tenzij de voorwaarden sterk verbeteren.''

Bijval

Standard Life Investments kreeg bijval van Schroders, een eveneens Britse vermogensbeheerder. ,,Wij delen de mening van Standard Life helemaal en zijn van plan hetzelfde te doen. Dit is een fantastische transactie voor Glencore, het is waarschijnlijk een goede deal voor het management van Xstrata, maar het is een schamel voorstel voor de aandeelhouders'', aldus Schroders.

Standard Life Investments en Schroders bezitten samen 3,6 procent van de aandelen Xstrata. Volgens de website van de mijnbouwer is de grootste aandeelhouder na Glencore de investeringsmaatschappij BlackRock, die een belang heeft van 5,98 procent.

Gerelateerde artikelen