ANP9 mei '11 14:53Aangepast op 9 mei '11 15:53

TNT verwacht kleine omzetgroei Post in 2015

AMSTERDAM (AFN) - PostNL, het postbedrijf dat naar verwachting eind mei van TNT wordt afgesplitst, verwacht in 2015 een kleine omzetgroei te realiseren. Dat bleek maandag uit een presentatie van het bedrijf voor analisten.

De aanhoudende krimp van het postvolume in Nederland denkt het bedrijf op te kunnen vangen met de groei in de bezorging van kleinere pakketten, vooral door de opkomst van internetwinkelen. Ook in de internationale activiteiten zit volgens PostNL nog rek.

Dit jaar komt de omzet van het postbedrijf waarschijnlijk uit op hetzelfde niveau als in 2010.

Openstaan

PostNL zal openstaan voor samenwerking met internationale partijen, liet aanstaand bestuursvoorzitter Harry Koorstra weten. Daarbij kan het gaan om grote partijen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Bij verdergaande liberalisering van de postmarkt in België kan samenwerking in dat land ook interessant zijn, stelde hij.

De markt voor kleine pakketten groeit in Nederland dankzij de opkomst van internetwinkels volgens PostNL van 1,1 miljard euro in 2010 tot 1,3 miljard euro in 2015. In 2010 had TNT Post op die markt een aandeel van 39 procent. PostNL denkt dat aandeel te kunnen laten groeien door goede service. Zo geeft het klanten zekerheid over het tijdstip waarop producten worden afgeleverd en worden nieuwe initiatieven genomen om de veiligheid van het on-linewinkelen te vergroten.

De concurrentie

De concurrentie van Sandd, dat vorige maand toestemming kreeg van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voor de overname van SelektMail, kost PostNL marktaandeel op de thuismarkt, voorspelde Koorstra. Hij verwacht dat PostNL in 2015 een marktaandeel van 70 tot 75 procent heeft in Nederland. In 2010 had TNT Post nog 83 procent van de markt in handen.

TNT wil de divisies Express en Post splitsen in twee aparte beursgenoteerde bedrijven. Als de aandeelhouders hier op 25 mei mee instemmen gaat TNT Post zelfstandig verder onder de naam PostNL.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen