ANP14 dec '12 09:19Aangepast op 14 dec '12 10:01

'Deutsche Bank vernietigde bewijsmateriaal'

FRANKFURT (AFN) - Medewerkers van de Deutsche Bank zouden bewijsmateriaal vernietigd hebben in de zaak rond belastingontduiking bij de handel in CO2-emissierechten. Onderzoekers spraken tegen de krant Süddeutsche Zeitung het vermoeden uit dat e-mails gewist zijn die licht konden werpen op de criminele activiteiten. De bank weerspreekt de lezing.

In de aanhoudingsbevelen tegen vijf bankmedewerkers is het vernietigen van bewijsmateriaal een van de centrale aanklachten. Onder hen bevindt zich een vooraanstaande medewerker van de juridische afdeling van de bank. Hij zou samen met collega's van zijn afdeling en met ICT-medewerkers bewijzen hebben gewist. Een witwasexpert van de bank is eveneens aangehouden omdat hij bewijsmateriaal zou hebben vernietigd dat bepaalde bedrijven linkt aan de fraude.

Het bankbedrijf had na een eerste inval in april 2010 de autoriteiten zijn volle medewerking toegezegd. Alle documenten die betrekking hadden op de fraude met de handel in emissierechten zouden aan de autoriteiten worden overgedragen.

Manipulatie

Na 2 jaar ontdekte justitie evenwel dat er e-mails ontbraken en eiste die alsnog op. Een deel daarvan kon de bank alsnog leveren, een ander deel bleek te zijn vernietigd. Volgens de bank is er geen sprake van manipulatie. Het gaat om ,,een 1000e deel'' van de correspondentie in dit dossier, zegt de instelling.

Topman Jürgen Fitschen van Deutsche Bank ziet in ieder geval geen aanleiding zijn ontslag in te dienen. In interviews met Duitse media houdt hij vast aan zijn onschuld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen