ANP28 mrt '12 16:22Aangepast op 28 mrt '12 23:47

Zit-actie van schoonmakers op Utrecht CS

ANP
ANP

UTRECHT (AFN) - 200 tot 300 schoonmakers hebben woensdag een zit-actie gehouden in de hal van Utrecht Centraal Station. Laat in de avond vertrokken de stakers weer, toen de Nederlandse Spoorwegen hen volgens vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten hadden beloofd druk te zetten achter de cao-onderhandelingen.

,,Ze hebben ons gezegd morgen zicht te willen op een nieuwe cao. Daarmee hebben we vooralsnog wat we willen'', aldus Meyer.

De NS, die geen onderhandelaar is in het cao-conflict tussen schoonmakers en hun werkgevers, zei woensdagavond in een reactie dat het bedrijf alles wil doen om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. ,,De NS staat in contact met de twee partijen om ze te helpen er zo snel mogelijk uit te komen'', aldus een woordvoerster.

Nieuwe cao

De zit-actie was de jongste in de al 3 maanden durende staking van ruim 3000 schoonmakers in de strijd om een nieuwe cao. Daarin moet onder meer komen te staan dat schoonmakers bij ziekte doorbetaald krijgen vanaf de eerste ziektedag. Tot nu toe werden NS en Schiphol gespaard van acties. Ze hadden beloofd te helpen in het conflict, maar dat bleef volgens Meyer tot woensdagavond bij mooie woorden. ,,Grote opdrachtgevers als NS en Schiphol hebben invloed, en dan komt er een oplossing'', aldus Meyer.

Het protest verliep rustig. De stakers in de stationshal verscheurden kranten en gooiden de snippers op de grond. Het was de schoonmakers verboden doorgaande routes te blokkeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen