ANP20 dec '12 08:26Aangepast op 20 dec '12 14:50

SBM schrijft Yme af en verwacht verlies

SCHIEDAM (AFN) - Maritiem dienstverlener SBM Offshore schrijft de boekwaarde van het probleemproject Yme in Noorwegen volledig af en neemt daarvoor een last van 400 miljoen dollar. Die afschrijving zorgt er mede voor dat dit jaar een nettoverlies wordt geleden van circa 100 miljoen dollar (75,6 miljoen euro). Dat maakte SBM donderdag bekend.

Yme werd met jaren vertraging door SBM opgeleverd en afgelopen zomer moest het platform worden ontruimd nadat scheuren waren gevonden in de betonnen pijlers. Eerder schreef SBM al honderden miljoenen af op het probleemproject. SBM en exploitant Talisman voeren overleg over Yme en de verwachting is nu dat het project geheel ontmanteld gaat worden. Daarom neemt SBM ook een voorlopige last van 200 miljoen dollar om bij te dragen in de kosten van de ontmanteling. Dat gebeurt onder de verantwoordelijkheid van Talisman. Verder neemt SBM ook nog een last van 29 miljoen dollar gerelateerd aan het andere probleemproject, DeepPanuke in Canada.

SBM maakte verder bekend dat 193 miljoen dollar wordt opgehaald door een private plaatsing van nieuwe aandelen bij HAL Holding voor 8,50 euro per aandeel. Dit bedrag kan nog oplopen, tot maximaal 11 euro per aandeel, als SBM en Talisman voor 11 maart volgend jaar een schikking weten te treffen over de definitieve afhandeling van Yme. Die schikking mag dan niet hoger uitvallen dan het bedrag van 200 miljoen dollar dat nu wordt voorzien. De emissie komt overeen met 9,95 procent van het huidige uitstaande aandelenkapitaal.

Bankconvenanten

Door de investering van HAL zorgt SBM ervoor dat aan de bankconvenanten wordt voldaan. HAL bezit nu 4,7 procent van SBM en dat wordt na de plaatsing van de nieuwe aandelen 13,3 procent.

SBM kondigde verder een claimemissie aan. Daarbij worden nieuwe aandelen uitgegeven die circa 10 procent van de uitstaande aandelen op dat moment uitmaken. De emissie wordt volledig door HAL onderschreven, onder de voorwaarde dat SBM en Talisman voor 11 maart een schikking treffen. Als beide bedrijven er voor die datum niet uitkomen, vervalt de garantie van HAL.

Omzet

De omzet wordt door SBM dit jaar geraamd op 3,6 miljard dollar. SBM wil geen dividend gaan uitkeren over 2012 en 2013.

Topman Bruno Chabas gaf in een toelichting aan dat de beslissing om Yme af te schrijven niet gemakkelijk was. ,,Maar het zorgt voor meer stabiliteit. Dankzij HAL wordt onze aandeelhoudersbasis ook stabieler. Zij staan achter onze strategie.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen