ANP1 jan '12 13:07

Schoonmakers gaan actievoeren

UTRECHT (ANP) - Nederlandse schoonmakers gaan door het hele land actievoeren na het vastlopen van de cao-onderhandelingen. De grootste schoonmakersactie in de Nederlandse geschiedenis is op komst, aldus FNV Bondgenoten zondag.

Het cao-ultimatum liep nieuwjaarsnacht af. Na 1 januari beginnen schoonmakers volgens FNV Bondgenoten met hun eerste acties, op donderdag 5 januari gevolgd door een grote actie in Amsterdam.

De bond wil onder andere dat schoonmakers bij ziekte vanaf de eerste dag krijgen doorbetaald. Nu zijn de eerste 2 dagen voor eigen rekening. Ook zouden nieuwe werknemers geen opleiding krijgen, nadat daarover wel afspraken waren gemaakt.

Doodnormale dingen

De werkgevers verwijten FNV-Bondgenoten een ,,onrealistische houding'', terwijl de vakbond vindt dat met werkgeversorganisatie OSB geen afspraken te maken zijn over ,,doodnormale dingen''.

Volgens OSB kost het eisenpakket van de bond 200 miljoen en komt het neer op een verhoging van de kosten van 12 procent. Zelf is OSB met een pakket verbeteringen gekomen dat in totaal 3 procent kost. ,,Dat komt neer op een investering van 50 miljoen'', aldus de werkgeversorganisatie.

De cao die per 1 januari afloopt, kwam in april 2010 tot stand na 9 weken van stakingen, een ongekend groot arbeidsconflict. Voorzitter Hans Simons van de OSB suggereerde eerder dat FNV Bondgenoten door acties in de schoonmaak wil proberen nieuwe leden te winnen. Volgens OSB zijn de schoonmakers niet slechter af dan werknemers in vergelijkbare beroepen in de beveiligingsbranche of de catering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen