ANP8 mrt '12 16:01Aangepast op 8 mrt '12 16:53

Beurzen vertrouwen op Griekse schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen waren donderdag positief gestemd. Beleggers vertrouwen erop dat voldoende partijen meedoen aan de Griekse schuldenruil en een faillissement van Griekenland zal worden voorkomen.

De AEX-index in Amsterdam klom in de middaghandel 1,2 procent tot 323,38 punten. De MidKap-index won 1,3 procent tot 532,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 1 en 1,6 procent.

In New York stonden de beurzen een uur na opening tot 0,6 procent hoger. De stemming werd enigszins gedrukt door een sterker dan verwachte toename van het aantal uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten.

Rentebesluiten

De Bank of England en de Europese Centrale Bank (ECB) hielden donderdag conform verwachting hun rentetarieven onveranderd. ECB-president Mario Draghi gaf wel aan dat groeiverwachting voor de eurozone in 2012 neerwaarts is bijgesteld.

Griekenland zal naar verwachting vrijdagochtend de officiële resultaten bekendmaken van de onderhandelingen over de schuldsanering. De deadline waarvoor banken en andere financiële instellingen kunnen instemmen met de schuldenruil loopt donderdagavond om 21.00 uur af.

BNP Paribas

De hoop dat de Griekse schuldenruil zal slagen, zorgde voor stevige winsten onder de Europese bankaandelen. In Parijs klom BNP Paribas 2,5 procent en in Frankfurt steeg Deutsche Bank 2,8 procent. ING won in Amsterdam 3,3 procent.

De beurzen kregen ook veel bedrijfsresultaten te verwerken. Air France-KLM maakte bekend vorig jaar diep in de rode cijfers te zijn gedoken door de hoge brandstofprijzen. Het aandeel van deFrans-Nederlandseluchtvaartcombinatie ging in eerste instantie onderuit, wist zich later te herstellen tot winst, maar noteerde tegen het einde van de middag 0,4 procent in de min.

Logica

In de MidKap werden de resultaten van bouwbedrijf BAM enthousiast ontvangen. Het aandeel klom bijna 3 procent. Automatiseerder Logica zakte 1,7 procent na een adviesverlaging door Morgan Stanley.

Delhaize zakte in Brussel bijna 7 procent. Het Belgische supermarktconcern zag de winst in het vierde kwartaal van 2011 met bijna 50 procent afnemen. De Franse supermarktketen Carrefour bracht ook tegenvallende resultaten naar buiten en verloor in Parijs ruim 1 procent.

EADS

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS steeg 7,7 procent in Parijs. Het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus heeft een sterk jaar gedraaid, waarin de winst met 87 procent omhoogschoot tot 1,03 miljard euro.

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev won in Brussel 2,5 procent na bekendmaking van sterke cijfers. In Frankfurt klom Henkel 3,5 procent. De Duitse fabrikant van wasmiddelen en verzorgingsproducten heeft in 2011 een recordwinst behaald.

De euro was 1,3245 dollar waard, tegen 1,3155 dollar aan het einde van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 106,25 dollar per vat en Brentolie werd bijna 1 procent duurder op 125,10 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen