ANP12 mrt '12 11:52

Beurzen tonen weinig beweging

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beuren lieten maandag weinig beweging zien. Dankzij koerswinsten onder de bankaandelen werden de openingsverliezen deels weggewerkt, maar de koersuitslagen bleven zeer beperkt.

,,Het is een rustige dag met weinig nieuws en lage omzetten op de beurs. We hobbelen wat door. We mogen nog wel wat verder stijgen, want de banencijfers uit de Verenigde Staten waren prima en aandelen zijn nog steeds niet duur. De tijd van de wilde koerssprongen op de beurzen is voorbij en dat is goed voor het vertrouwen", aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel vlak op 326,11 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 538,82 punten. De beurs in Parijs daalde 0,2 procent. Londen verloor 0,1 procent en Frankfurt steeg 0,1 procent.

Chinees handelstekort

De stemming op de beurzen werd bij aanvang van de handel enigszins gedrukt door een groter dan verwacht Chinees handelstekort. Dit wakkerde de vrees aan voor een sneller dan verwachte afkoeling van de Chinese economie. De centrale bank van China liet echter doorschemeren dat er nog genoeg ruimte is om de kapitaaleisen voor de banken verder te versoepelen.

Volkswagen, Europa's grootste autoproducent, heeft vorig jaar alle records gebroken, qua autoverkopen, omzet en winst. Ook voor dit jaar voorziet het concern een verdere groei. Het aandeel daalde desondanks in Frankfurt 1,5 procent.

Grootste daler

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore was de grootste daler in de AEX met een min van 1 procent. Sterkste stijger was navigatiebedrijf TomTom met een winst van 2,5 procent.

In de MidKap zakte Pharming 1,2 procent en leverde daarmee een eerdere winst weer in. Het biotechnologiebedrijf heeft een deel van een converteerbare obligatielening afgelost. Daarbij werden ruim 20,2 miljoen aandelen uitgegeven aan obligatiehouders. Verzekeraar Delta Lloyd daalde 0,6 procent na een adviesverlaging door Credit Suisse.

Nutreco

Nutreco klom 0,8 procent. Het diervoederbedrijf heeft het belang in de Braziliaanse joint venture Nutreco Fri-Ribe uitgebreid van 51 procent tot 97 procent. Technisch dienstverlener Imtech daalde 0,3 procent na de aankondiging van de overname van de Turkse branchegenoot AE Arma-Elektropanç.

In Londen noteerde Glencore ongewijzigd. De Zwitserse grondstoffenhandelaar heeft volgens de krant Sunday Telegraph een bod van 3,5 miljard pond (4,2 miljard euro) uitgebracht op de Canadese graanhandelaar Viterra.

De euro was 1,3109 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 106,24 dollar per vat en Brentolie werd ruim 1 procent goedkoper op 124,64 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen